Hvad er fordelene ved en brugsvandsvarmepumpe?

Det lyder ikke just rart at tænke på at genanvende varme fra brugsvand fra køkken og bad – det selv samme vand du lige har badet i og vasket op i. Men netop varmen i luften efter dit bad, som altid ryger ud gennem vinduet, eller varmen fra elkedlen, der ryger i emhætten, kan spare dig penge og forbedre dit hus, din bolig og dit indeklima.

Hvad er en brugsvandsvarmepumpe?

Du kan få installeret brugsvandsvarmepumpen i dit hus, således at denne kan genanvende varmen fra brugsvandet i ejendommen. Noget af dit brugsvand vil være varmt, når du tager bad, hælder kartoffelvandet fra i køkkenvasken eller vasker op. Ved at udnytte varmenergien der afgives til luften fra brugsvandet, kan pumpen spare dig penge på din varmeregning. Det giver mening at anvende en brugsvandsvarmepumpe, når man bor i et velisoleret hus, gerne et lavenergihus, og på nuværende tidspunkt anvender gas, olie eller el til opvarmning af ejendommen. Præmissen for succes, og for at kunne spare penge på denne måde, er at ventilationskanalerne, som installeres med pumpen, ikke taber for meget varme til omgivelserne.

Direkte fordele ved brugsvandsvarmepumpe

Når man overvejer fordelene ved pumpen, er det vigtigt at tænke over, at hver gang flere liter vand skal opvarmes bare én grad, kræver det en mængde varmeenergi. Derfor kan man også spare meget på sin varmeregning ved at tage køligere bade og vaske tøj ved 30 grader, når det er muligt. På samme vis kan du spare penge, hver gang du kun skal varme vandet 5 grader op med fossile brændstoffer, i stedet for 10 grader. Samtidig med du opnår en lavere varmeregning, bliver dit hus mindre afhængigt af fossile brændstoffer, og dette kan eventuelt øge husets værdi pga. det lavere energiforbrug. Derudover suger brugsvandspumpen fugt fra bad og køkken og skaber et behageligt indeklima samt forlænger levetiden på boligen, da der ikke opstår fugt i væggene.

Kan det betale sig at få den installeret?

Pumpen skal ses som en investering i dit hus. Den beskytter klimaet og væggene mod fugt og sparer dig penge på de stigende energipriser, men det kommer an på, hvor godt dit hus i forvejen holder på varmen. Derudover hjælper det til at beskytte miljøet, og det er blevet meget populært at installere energieffektive klimaløsninger i ældre huse. Den ideelle situation er, at dit hus er et lukket system, hvor ingen varme tilføres og ingen varme undslipper – rent praktisk er dette umuligt, men der findes flere og flere løsninger i dag, der bringer os tættere på dette billede. Brugsvandspumpen kræver installation af en godkendt håndværker og VVS’er og skal årligt efterses af en godkendt montør. Den fungerer som supplement til din nuværende varmekilde.

 

BKF-Klima A/S
Tempovej 18-22
2750 Ballerup
70265666

Kommentarer

mood_bad
  • Ingen kommentarer endnu. Skal du være den første? ;)
  • chat
    Hvad synes du om ovenstående indlæg?