Faldseler – mindsk risici for faldulykker

Faldselen er den mest enkle og effektive foranstaltning til faldsikring, når man skal arbejde på tage. Det kræver bare et ankerpunkt eller et helt system hvortil flere seler, og dermed flere personer, kan hægtes på samtidig.

Hvornår skal man bruge faldseler?

Faldseler skal bruges til arbejde på tage og facader over 2 meter fra jorden, hvor det ikke er muligt at opstille tilpas sikre kollektive faldsikringer som rækværk eller stillads. Når man skal arbejde på tage med hældning, eller på flade tage i en vis højde, er det sikrest og nemmest at anvende individuelle faldsikringer i form af faldseler. Når arbejdet skal udføres hovedsageligt på et lille område, kan man nøjes med at have et ankerpunkt på toppen af taget, hvorimod hvis arbejdsområdet er større, kan det sagtens betale sig at investere i et wire- eller skinnesystem. Disse systemer tillader brugeren at bevæge sig frit rundt på taget, og man kan have flere medarbejdere på samme system.

Hvordan virker de?

For at faldselen virker efter hensigten, er det vigtigt at klargøre og tilpasse selen til brugeren. Man kan tilføje støttebælter for bedre komfort under arbejdet. Derudover skal brugeren, før arbejdet påbegyndes, have en påkrævet oplæring i sikkerhedstjek, og brug, af faldsikringen.

Selen skal installeres således, at brugeren kommer til at hænge lodret efter faldet. Linen til faldselen skal være kortest mulig, så brugeren ikke oparbejder unødvendig hastighed i faldet.

Faldselen er en H-sele, der via et nylonreb eller wire er forbundet til ankerpunktet vha. en karabin. Der skal altid være falddæmper på faldstoppende seler, således at personen får mindst mulige smerter i forbindelse med faldet. Man kan få alvorlige smerter, hvis faldselen stopper brat. Brugere har ofte hjelm på, hvis der er risiko for at slå hovedet under faldet.

Vedligeholdelse af faldseler og sikkerhed

Selerne skal tjekkes af en autoriseret person årligt og efter episoder, hvor selen har været udsat for fald. Det er brugerens ansvar at kunne identificere eventuelle fejl eller slitage på udstyret, der kan kompromittere sikkerheden – dette indebærer revner, flossede reb, deformationer osv. Rust på metaldele skal ikke kunne forekomme, da de skal være rustfri – rustne seler skal kasseres straks, da metallet kan være stærkt svækket. Vedligeholdelse af udstyret indebærer rengøring, primært med vand og sæbe, for at undgå unødvendig slitage på metaldele. Efter rengøring, skal selerne tørre og de opbevares indendørs ved stuetemperatur på et mørkt sted.

 

Faldsikring.nu ApS
Roskildevej 342
2630 Taastrup
60 66 04 99

Kommentarer

mood_bad
  • Ingen kommentarer endnu. Skal du være den første? ;)
  • chat
    Hvad synes du om ovenstående indlæg?